soler de vilardell / Cinquè  / L’ANTIGA ROMA

L’ANTIGA ROMA

Hola, soc la periodista d’aquesta setmana!!

Durant tot el mes de setembre vam estar estudiant un projecte sobre l’Antiga Roma. Aquest projecte el vam estar fent en diferents àmbits que eren: medi, llengua i plàstica.

El que vam fer a medi va ser que cadascú va dibuixar un núvol a un paper i a dins del núvol vam escriure tot de paraules que sabíem que tenien a veure amb l’Antiga Roma. A medi també vam fer una línia del temps que anava des de 800 aC. fins al 500 dC. A la línia del temps està marcat tot el temps que dura la monarquia, tot el temps que dura la república i tot el temps que dura l’imperi abans que caigués destruït pels bàrbars. Per saber més sobre el projecte teníem un dossier que, mentre muntàvem la línia del temps o fèiem qualsevol altra activitat d’aquest projecte, a medi el teníem davant. També vam fer uns grups que cadascun estudiava un apartat del dossier que explicava una cosa sobre l’Antiga Roma. Vam haver d’escriure unes preguntes que llegint aquest apartat es podien contestar i després de crear-les vam fer un concurs amb els grups que havíem estat estudiant els apartats. 

El que vam fer a llengua va ser escoltar uns àudios d’uns personatges que representava que vivien a l’Antiga Roma. Els personatges eren: un nen, una dona, un esclau i un pelegrí. De cada àudio que vam escoltar vam contestar unes preguntes. Tots els àudios estaven relacionats: el nen era el fill de la dona, l’esclau era l’esclau de la casa de la dona i el pelegrí venia a la casa de la dona per veure el marit, que era el pater familia i estava a punt de ser alcalde de la ciutat on vivia. Com tots els àudios parlaven del pater familia però no hi havia pater familia, cadascú de nosaltres va escriure un text que representa l’àudio del pater familia.

El que vam fer a plàstica va ser que cadascú va fer un dibuix a un paper quadriculat de forma que quedés un dibuix format a base de quadrats. Després, vam retallar el dibuix i el vam enganxar a un cartró quadrat. Quan el vam tenir enganxat, vam encaixar quadradets de goma-eva a sobre del dibuix, simbolitzant que eren rajoles de colors. Després d’enganxar tots els quadradets de goma-eva, vam fer-li una capa de cola blanca per sobre. Quan la cola blanca ja s’havia assecat, li posàvem aguaplast per sobre de forma que tapava els forats que es quedaven entre quadradet i quadradet i tot l’aguaplast que ens quedava per sobre dels quadradets, ho trèiem amb aigua. Quan l’aguaplast se secava, quedava com un mosaic dels que hi havia a les parets i terres de Roma.

Fins aquí el reportatge de l’Antiga Roma. Adeu!!

Juno Travessa Aguilà