soler de vilardell / Quart / Experimentem amb química

Experimentem amb química

Els alumnes de quart participen a la 1a fira d’ experiments químics, MONTQUÍMIC, exposant els seus experiments i coneixent els dels altres participants. A més, la jornada ha comptat amb un espai d’exhibició d’experiments químics dinamitzat pel divulgador científic, Marc Boada.
El projecte Montquímic busca promoure el procés d’ensenyament-aprenentatge de la química des de metodologies experimentals que generin un aprenentatge més significatiu i motivador per a l’alumnat i potenciïn en l’alumnat el gust per la química.
Al final de la fira cada empresa col·laboradora juntament amb l’Alcalde i la directora de Serveis Territorials del Departament d´Ensenyament del Vallès-Maresme, Carmina Pinya han fet l’entrega d´un diploma i de dues maletes pedagògiques, una per cada cicle educatiu, a cada centre educatiu.
Ara podreu veure els diferents experiments que es van presentar a la fira:
 L’AIRE OCUPA ESPAI

Per demostrar que l’aire ocupa espai, hem agafat una ampolla, un tap de suro foradat amb un embut i ho hem posat a la boca de l’ampolla. Després hem abocat aigua  a l’embut.

L’aigua no cau a dins de l’ampolla, es queda tota a l’embut. No cau l’aigua perquè l’aire  ocupa l’espai dins l’ampolla.

EL GUANT QUE S’INFLA AMB L’AIRE

Hem preparat un recipient amb aigua, després hem tallat una ampolla de plàstic gran a la distància d’ 1/3 de la seva longitud des de la base. A continuació hem col·locat un guant a la part oposada de la boca de l’ampolla. Hem col·locat l’ampolla amb el guant dins de l’aigua i hem esperat a que s’infli .

Després col·loquem el guant cap a dins de l’ampolla de manera que es pugui introduir la mà; ara notem la pressió de l’aire a la nostre mà.

 

EL PAPER QUE NO ES MULLA

Agafem un paper, un got i un recipient amb aigua. Després posem el paper a dins del got. A continuació col·loquem el got, amb el paper, a dins del recipient amb aigua. Trèiem el got verticalment i comprovem que el paper segueix tant sec com al principi.

UN XORRO D’AIRE CALENT

Agafem dues ampolles buides i els hi col·loquem un globus al voltant del coll de l’ampolla. Posem una de les ampolla en un recipient amb aigua calenta i ho deixem  reposar 5 minuts. L’altre ampolla la col·locarem en un recipient amb aigua freda i, després de deixar-ho reposar, observem el que passa.